post

Необходими са общо 86 100 000 лева от държавния бюджет за довършването на автомагистрала „Люлин”. Това каза в интервю за Дарик шефът на Агенция „Пътна инфраструктура” Божидар Йотов. В тази сума са включени строителството и надзора на дейностите.

Тази сума е доста по-ниска от сумата, която турската фирма-изпълнител на проекта е поискала за довършване на аутобана. От Агенция „Пътна инфраструктура” са подписали допълнително споразумение към договора с „Мапа-ченгиз”, в което се гарантира, че няма да има повторно оскъпяване на АМ „Люлин”, обясни той.

По думите му мерките, които са посочени гарантират на възложителя да няма много оскъпяване. Друга преграда е в случай, че турската фирма не завърши съществено автомагистралата „Тракия” до 15 май, когато започва едногодишният период за съобщаване на дефект, дължи 14 млн. неустойки.
Проектът за аутобана е на стойност 185 милиона евро, 111 милиона евро идват като безвъзмездна финансова помощ по програма ИСПА, а останала част е държавно съфинансиране.

19-километровата АМ „Люлин” се строи от началото на 2007 г.  До момента строителните дейности са на 50%. Изцяло готови обаче са 5 км от пътя. Турският строителен консорциум е гарантирал, че ще се увеличи работата и през следващите шест месеца ще бъде изграден пътят, който ще свързва Околовръстния път с пътен възел Даскалово при Перник.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *