post

Руснаци изместиха англичаните в сделките с недвижима собственост по морето, съобщиха електронното издание Burgasinfo, позовавайки се на брокери. Според тях руснаците съчетават почивката си с избор на ваканционен имот по Южното Черноморие.

Като цяло от началото на март се наблюдава повишаване на интереса на чуждестранните купувачи към имоти по нашето Черноморие. Първото шестмесечие на 2010 г. е по-успешно за ваканционните имоти от 2009-а г., тъй като спадналите вече цени на имотите привличат отново интереса на купувачи от най-различни страни, отчитат те.

Пазарът обаче все още е далеч от обемите отпреди кризата и сделките са предимно в долния ценови сегмент от 650 до 750 евро за квадратен метър. Има интерес и към луксозни и елитни морски имоти, които попадат в ценовите граници от 80 000 до 130 000 евро.

Оживлението на вторичния пазар на имоти също продължава да е факт. Чуждестранните собственици на апартаменти по морето в момента ги обявяват на много изгодни цени с цел бърза продажба. От началото на 2010 г. много строители също намалиха цените на имотите по морето, като вече има офертни цени от 350 евро на кв. м за апартаменти в завършени комплекси.

Повечето от продавачите на ваканционни имоти са съгласни да се разделят с имотите си на изключително ниска цена, като почти всички те продават под себестойността на строителството или под цената, на която са ги закупили преди години.

Наблюденията на брокерите показват, че тенденцията за закупуване на жилищни имоти “на зелено” отново се завръща. Този тип сделки бяха буквално замразени в развоя на кризата. Оживлението при продажбата “на зелено” сега е само при компаниите с утвърдено име на имотния пазар, обясниха от “Сан Сити”, които вече са реализирали доста сделки напред.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *