post

Ваканционни имоти на морето или изгодни жилища в града. Това е основното търсене, което раздвижва пазарът на имоти в Бургас в разгара на лятото, показва проверка на електронното издание burgasinfo.com.

Главните играчи на пазара на имоти са руснаци и българи, посочва изданието. Първите са готови да дадат до 50 хил. евро за свой имот на морето. Родните купувачи пък са склонни да отделят към 40 хил. за двустайно жилище и до 70 хил. за тристайно.

„Все още интерес предизвикват панелите. Те са по-евтини, предпочитат се и заради по-голямата реална квадратура”, обяснява Диана Иванова, шеф на агенция за недвижими имоти в Бургас. При тях цената падала на 30, максимум 35 хил. евро.

По думите й предпочитани най-вече са готовите обекти новото строителство. Лошата новина е, че няма предлагане за добри апартаменти. Като например жилище с гараж в тих район в центъра или нов тристаен близо до морето, пояснява Иванова.

Все пак брокерите й са сключили реални сделки от последните седмици за имоти в центъра на цени от 900 евро за кв. м., имат и продадени ваканционни обекти на руснаци за 30-40 хил. евро.
Голямо ваканционно селище в Китен наскоро също беше продадено на предприемачи от руската федерация. Цената се пази в тайна, но инвестицията е солидна, казват брокери.
Въпреки застрояването, интересът на руснаците към имоти в Слънчев бряг също не стихва, сочи проверката. Сделките също са от последните седмици.

„Купувачите при нас търсят ниска цена и добра локация”, потвърди активността  Снежана Пашова от „Сан сити”. За имот в зона запад с видимост към крайбрежието предлагането е между 650 и 740 евро за кв. м. Агентите потвърждавали, че цените са нормални и имало интерес.

Като силно преувеличени определиха брокери алармата, че пазарът е в криза и се чака второ дъно. „Наистина има разнопосочни сигнали, но в момента пазарът и цените са стабилни. Нашите цени например не са намалявани от януари. Правят се, разбира се, отстъпки на място, но в разумни проценти”, подчертава Пашова.

Продажби „на зелено” и активизиране огледите на жилища за първите седмици на юли отчитат още от „Сан сити”. Интересът е предимно към двустайни апартаменти на добра локация. „Сега цените са атрактивни и хората с възможности търсят и многостайни жилища. Имотите обаче са за жилищни нужди, не за инвестиции”, подчертава Пашова.

Независимо от кризата, брокерите обявиха ръст на сделките с кредити. Като цяло хората се въздържали от заеми, но все повече се престрашават да теглят заеми и да ипотекират новия си имот. Все повече банки обаче поставяли като условие жилището да е акт 15 или 16, което затруднявало кредитирането.

Покупката „на зелено” е големият удар на пазара на имоти в момента, считат брокери. Голямото предимство тук е разсроченото плащане. С отлагането на парите накуп се избягва схемата на кредитите. Освен това, има варианти, в които да изберете каква точно сума да платите в началото и на какви вноски да изплащате обекта до изпълнението му.

Все още, обаче, не всички купувачи са склонни да вземат такъв имот. Притесненията им са свързани най-вече с това дали ще завърши навреме обектът. Не е тайна, че някои от строителните компании напоследък забавиха строежите заради трудно финансиране.

Затова съветът на хората в бранша е да ползвате брокер, ако искате да се включите в строеж. „В националното сдружение за недвижими имоти знаем строителните фирми с опит и реноме и можем да бъдем полезни на клиентите”, е становището на Диана Иванова, която е и местен председател на НСНИ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *