post

 

След като няколко агенции за недвижими имоти представиха в свои доклади тенденциите в жилищните имоти през второто тримесечие на годината, станаха ясни две неща. В цялата страна кризата в проектира в очаквано, но слабо понижение на средните цени. И второ – все още не е ясно какво предстои, пазарът е непреддсказуем и всяка една прогноза на практика е колкото възможна да се сбъдне, толкова и не.

Потвърждение за всичко това са и резултатите, които показват статистиката на  Националния статистически институт (НСИ). Средно с 0,8% са поевтинели жилищата в страната през второто тримесечие спрямо първите три месеца на годината, става ясно от публикацията. За миналото тримесечие бяха отчетени 2.3% спад. На годишна база пък, жилищата са поевтинели средно с близо 10%.

Индексът на пазарните цени на жилищата за второто тримесечие на 2010 г. спрямо съответното тримесечие на предходната година е 90.3%. Това  означава, че пазарните цени на жилищата у нас са се обезценили с 9.7%.

Според изнесените данни през второто тримесечие на годината намаление се наблюдава в 13 областни града. Най-значително е то в Габрово – с 8.3%, Шумен – със 7.8%, и Враца – с 6.9%.

В София-столица няма промяна в цените на жилищата. Увеличение на цените е регистрирано в останалите областни градове.

Средната пазарна цена на жилищата за страната през второто тримесечие на 2010 г. е 971.20 лв./кв. м. Най-високи са средните цени във Варна – 1 593.97 лв./кв. м, следвана от София-столица – 1 558.33 лв./кв. м, и Бургас – 1 231.33 лв./кв. м.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *