post

Катедралата Саграда Фамили в Барселона е в опасност заради плановете на властите да построят тунел за високоскоростен влак наблизо, предава BBC, цитирана от БНР. За е предупредил екипът по реконструкцията на монумента.

Шедьовърът на ексцентричния архитект Антонио Гауди е защитен обект на ЮНЕСКО. Тунелът минава само на метър и половина от църквата, а почвата е много неустойчива.

Екипът е завел иск в испанския Върховен съд за промяна на железопътния маршрут и е уведомил Комисията за световното наследство на ЮНЕСКО, която трябва да обсъди проблема на годишната си среща този уикенд. Властите на Барселона обаче твърдят, че имат достатъчно доказателства за безопасността на проекта и настояват, че железопътната линия е изключителна важна за икономиката на страната.

Sagrada Familia е римокатолическа катедрала и е най-великото постижение на архитект Антонио Гауди. Построяване й започва през 1882г. и се очаква да бъде завършена през 2026г. (когато се навършват 100 години от смъртта на Гауди). Част от храма е отворен за туристи, а останалата част се достроява. Кулите на сградата са 18 и символизират 12-те апостола, четирите евангелиста, Дева Мария, а най-високата кула – Исус Христос.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *