post

Усвояване на 90% от евросредствата е напълно възможно, а цифрата е напълно реалистична. След като преди дни премиерът Бойко Борисов се ангажира с тази цифра, днес това потвърди пред bTV и министърът по еврофондовете Томислав Дончев. По думите му темпото на усвояване на евросредства от сегашното правителство, спрямо предходното е увеличено с над седем пъти.

Дончев обясни, че в Източна Европа има държава, отчела и над 100% усвоени средства от еврофондовете, но „това е екзотично изключение”.

Министърът уточни, че досега с Европейския съюз са договорени 35% от еврофинансирането, а разплатените средства са 8%. В края на юли миналата година те беха  0.98%.

„Процентът сам по себе си не може да носи радост на никого, важно е какво ще се случи с тези пари”, добави Дончев. Той заяви, че за него е важен конкретният резултат – пътища и магистрали, пречиствателни станции, съоръжения за третиране на отпадъците, детски и социални институции, професионална квалификация за хората.

Министърът съобщи още, че със средства от ОП “Транспорт” се строят автомагистрала “Тракия”, участъци от софийското метро, а в началото на следващата година със средства от тази оперативна програма ще започне строителството на още две магистрали.
Парите, които ще ни даде Швейцария – това е принос на Швейцария към кохезионната политика на ЕС, коментира още той.

Относно експертите, които се наемат като консултанти по отделните програми, Дончев заяви, че когато става дума за набиране на хора, те се избират с конкурс. „Предпочитам да платим добре на един човек, който добре си върши работата, важното е проектите да се завършват в срок. Десет от най-скъпите проекти са с чужди експерти”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *