В условията на криза решението е да се инвестира, а не да се харчи, малкото ресурс, с който разполагаме, да се влага в проекти с възможно най-голяма добавена стойност и това са магистралите, които имат феноменален ефект за икономиката. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев при откриване на учебната година в УАСГ.

Той посочи, че бюджетът на ведомството за следващата година е изключително ограничен и даде като примери ВиК сектора – 5.5 млн. лв., свлачищата – 1.2 млн.лв., за решаване на проблемите на ромите – 50 000 лв. От 13 политики, за които отговаряме, в 11 практически няма да можем да провеждаме никаква политика, коментира той.

По думите му  следващата година ще е нулева година от гледна точка на строителството в подобни сектори, като целта е поне да се подготвят проекти в тези области.

Все пак Плевнелиев обеща, че за 2011 г строителният бизнес ще може да разчита на държавни поръчки на стойност около 5 млрд. лв. Средствата, предвидени за инвестиции в строителни дейности, са по линия на министерствата на околната среда, на регионалното развитие и на транспорта, на общините и по оперативните програми. Останалото ще зависи от частния сектор и от възможностите му да инвестира, да поема рискове и да строи, допълни министърът.

Относно отказа на Министерството на финансите да заложи 900 млн. лв. в ОП „Регионално развитие” през 2011 г, Плевнелиев коментира, че тези средства са сметнати на база, на бенефициентите да се изплащат до 35% . В случая ще остане стандартният аванс между 5-10%, което не означава по никакъв начин, че който и да било проект ще бъде спрян.

Той не изключи възможността за някои проекти през следващата година да има и по-високи аванси от нормалните. Всичко е въпрос на планиране, допълни той.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *