Най-скъпата у нас търговска улица – „Витоша” излезе от топ 50 на най-скъпите в света и се срина до 51 място сред общо 60 локации в цял свят, показва доклад на консултантската компания Cushman&Wakefield.

Тенденцията за спад на столичния булевард се наблюдава вече няколко години. През 2005 г. той е заемал 22-ро място в класацията, а през 2009 г. падна до 40-та позиция.

Към средата на тази година наемните нива тук паднаха до 55 евро/кв. м (660 евро/кв. м годишно). Освен 11 места назад в класацията, това означава и спад в цените с 30%.

Тенденциите на сериозен спад при наемите на търговските улици се дължат на два основни фактора, ”, коментира Димитър Киферов, мениджър Търговски площи във Фортън, партньор на C&W за България, Косово, Сърбия и Македония.  „От една страна – с развитието на пазара на търговски площи у нас  – от места без никаква алтернатива за период от две години магазините на главните улици се превърнаха в конкуренти на моловете, които бързо станаха изключително модерни. Съвсем естествено търговците следват потребителите и така улиците започнаха да опустяват. Другата причина е в спада на потреблението”.

По думите му бумът на българската икономика, дължащ се на бурния растеж във финансовия и секторът с недвижими имоти, са генерирали най-голям дял от БВП и са привличали основните външни инвестиции. Липсата на алтернативни сегменти, които да поемат негативния ефект на срива в тези две сфери, доведе до сериозен спад на доходите и от там – на потреблението.

Според Киферов не трябва да се подценява и разминаването между желанията на наемодателите и готовността на наемателите да плащат. Това обаче е довело до положителна развръзка и така  със спада на цените и модернизирането на търговските улици, сделки се сключват. „Затова и очакванията ни в краткосрочен план за положителни – имаме уникалната възможност да използваме кризата, която се характеризира с по-слаба активност, за преструктуриране на пространствата и превръщането на главните ни улици в модерни и привлекателни дестинации. ”, добавя той.

Както stroimedia.bg вече писа най-скъпата улица в света отново е  „Пето авеню” в Ню Йорк. На втора позиция е хонконгският булевард “Коузуей Бей”, а на трето токийската улица “Гинза”.

Европейската класация се води от лондонска улица “Бонд стрийт” (4-то място), следвана от парижката Шанз-Елизе.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *