С 50 % по-малко, или 248 млн. лева, са заложените в проектобюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2011 г средства,

Недостигът ще се почувства най-осезателно във ВиК сектора, където бюджетът е с 50 млн. лева по-малко, в кадастъра сумата е намалена с 34 млн. лева, за свлачища – с 10 млн. лева, а за ДНСК – с 5,5 млн. лева. В проектобюджета не са заложени и исканите за саниране на сгради 8 млн. лева.

Министър Плевнелиев подчерта, че това е един „песимистичен бюджет” и че през следващата година усилията трябва да бъдат насочени към оперативните програми.

Планираните разплащания са 600 млн. лв по Оперативна програма „Регионално развитие” и 400 млн.лв по Оперативна програма „Транспорт”. Държавните инвестиционни заеми могат да бъдат третият източник на финансиране през 2011 г.

От най-голямата браншова организация в строителството Камара на строителите в България изразиха опасения недостигът да предизвика още по-големи проблеми в бранша.

Плевнелиев подчерта възможностите пред бизнеса за финансиране на проекти от европейските фондове и съобщи, че поради отсъствието на готови проекти до момента, България се бави в усвояването на средствата по Кохезионния фонд.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *