Европейската комисия  е загрижена как ще се заплаща за евентуалните консултации от Световната банка по проблемите с еврофондовете у нас. Въпросът за контрола и одита на извършената работа също са под въпрос. Това стана ясно, след срещата на министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев с ресорния еврокомисар Йоханес Хаан в Брюксел, съобщава Project Meida.

Плевнелиев заяви, че всички тези въпроси предстои да бъдат изяснени на специална работна среща с всички заинтересовани институции до края на този месец.

Идеята е да се използва експертния опит на Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската инвестиционна банка, за да се ускори работата по различните проекти, финансирани от оперативните програми у нас.

В началото на август Бойко Борисов и президентът на Световната банка Робърт Зелик подписаха  меморандум за разбирателство за активизиране на сътрудничеството в областта на развитието на инфраструктурата на България. Тогава Зелик поясни, че смисълът на споразумението е да се преструктурират заемите от банката така, че да подпомогнат усвояването на еврофондовете. Крайната цел на тази мярка е да се обучи по-добре административните кадри у нас, които ще могат да почерпят добър опит от международните си колеги. Очаква се така да се подобрят шансовете на страната за по-добро усвояване на евросредствата през следващия финансов период 2014-2020 г.

Само 5.1% е делът на възстановените средства от ЕК по изпълнени и одитирани проекти у нас към началото на септември тази година, показват данни на Генерална дирекция Регионална политика. Това са инвестиции от Кохезионния фонд и Европейския фонда за регионално развитие. Общата сума по тях, която България би могла да използва до 2013 г., възлиза на 5,488 млрд. евро.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *