post

Стандарт, който да дефинира зеленото  строителство ще бъде създаден и у нас. Това заяви  за Stroi Media министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев на форума „Зеленото строителство – устойчив път за постигане на енергийна ефективност и икономически растеж”.

На въпрос дали стандартът ще бъде аналогичен на някои от вече съществуващите, министърът обясни, че той ще бъде максимално либерален и ще бъде зададен като паралели. „ Има много стандарти, които са наистина работещи, всеки следващ акумулира най-добрто от предишните. Последният, който се разработи и навлиза в Европа е немският DGNB. Но американският LEED също е много добре разработен, английският BREEAM е доста интересен. Затова работната група ще мисли, не е необходимо да забиваме само един стандарт”, коментира той.

Според Плевнелиев за стандарта трябва да бъдат определени много ясни и категорични критерии, цифри и мерки, с които да се определи „зеленото”.

„Само погледнете какво се случи в последните години на строителния пазар. Всички си накачиха имената, че са „royal”, “dream”, „belleview”. Сега съм убеден, че всеки ще каже, че е “green”. Затова държавата е длъжна, знаейки колkо сме креативни да определи съответните механизми, дали сме green или не сме. Защото belleview –то в Банко свърши с поредната бетонна стена на 10 м от вашата гледка”, каза министърът.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *