post

Причина за това сега да имаме слаба програмна политика и неефективно използване на европейски средства е във формулираната много общо  националната цел и хаотични приоритети. Това заяви консултантът по европейски проекти Евгени Иванов при представянето на тазгодишния Български икономически форум.

Според него ако България не успее да усвои предвидените 12 милиарда евро до края на 2013 г., през следващия програмен период Европейската комисия няма да има причина да ни отпусне повече средства.

Основните въпроси, които трябва да бъдат решени в нашето програмиране, са каква ще бъде визията на България, какви ще бъдат нашите цели и какви ще бъдат приоритетите, коментира Иванов.

България е усвоила 8.2 на сто от отпуснатите от Брюксел пари, заяви министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев. Той подчерта, че страната ни е пропуснала цели две години – 2008 и 2009, при използването на парите от ЕС.

България има нужда от скорост при усвояването на средствата, категоричен бе той. Дончев отбеляза, че като цяло общините у нас са активни при изготвянето на проекти. Досега по такива са платени 760 милиона лева, а 2.7 милиарда лева е стойността на всички договори, които имат общините по всички финансови инструменти.

Общо 14 са общините, които не са спечелили нито един проект.

Председателят на Българския икономически форум Георги Табаков пък изрази надежда, че дотогава българската администрация ще бъде доста по-добре подготвена спрямо 2007 г. и първите процедури по оперативните програми от следващия програмен период ще започнат през януари-февруари 2014 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *