post

Нетното усвояване на пазара на офис площи в София за първата половина на 2010 г. отбеляза 27% ръст в сравнение с предходните шест месеца, показва проучване на консултантската компания Colliers International.

Така след период на сравнително ниска активност,  признаци за възстановяване вече се чувстват и у нас. За първите шест месеца на годината най-активните компании са били основно от телекомуникационния, аутсорсинг и IT сектора.

„Ключовите параметри на пазара на офис площи в София остават наемните нива, локацията и функционалността на сградите”, коментира Антон Славчев, мениджър „Офиси и Бизнес Паркове” в Colliers International.

Според него, в близките месеци трябва да се очакват повече сделки при атрактивни наемни нива и условия. За основен двигател на търсенето Славчев посочва ефекта от по-нататъшното консолидиране и глобалните сливания и придобивания, както и фактът, че днес фирмите могат да наемат по-добър офис на по-добра цена.

Нивото на незаети офис пространства достигна 21% от общото количество, като то е по-високо за сградите от Клас А и Клас Б – което е доказателство за ценовата чувствителност на пазара.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *