post

България и Турция подписаха спогодба за международен транспорт на пътници и товари по шосе, съобщават от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).  Това стана по време на 23-та сесия на българо-турската комисия по транспорт в Истанбул, която се проведе под съпредседателството на заместник-министър Камен Кичев.

Подписаният документ ще замени досега действащата спогодба между двете държави  от 1977 г. Новата спогодба борави със съвременна терминология и изисквания към превозвачите, съобразени с актуалната ситуация, които ще създадат по-добри условия за извършването на международен превоз между двете държави.

Тема на разговорите бяха и въпроси в областта на комбинирания транспорт и пускане в експлоатация на нови фериботни линии между пристанищата Варна и Зонгулдак/Самсун.

В рамките на посещението бяха обсъдени и трудностите, с които се сблъскват превозвачите от двете страни, при извършването на международен превоз и бе договорена процедура, която ще ускори решаването на възникнали проблеми.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *