post

Общо 1,7 млрд. евро са осигурените за строителния бранш за 2011 година средства от бюджета на МРРБ и от еврофондовете, стана ясно на пресконференция на министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. От тях 1,2 млрд. лева ще са за пътища, а останалите за проекти на общините.

Средствата са два пъти повече спрямо отпуснатите през пиковата за строителството 2008 г., когато бизнесът е разполагал с над 900 млн. лева от бюджета. Тогава в пътища са инвестирани 768 млн. лева от държавния бюджет. От тях 400 млн. са отишли за текущи ремонти и 368 млн. за инвестиционни дейности.

За следващата година финансирането ще идва по няколко линии, заяви Плевнелиев. Това са Държавни инвестиционни заеми в размер на 227 млн. лева, от Оперативна програма „Регионално развитие” – 590 млн. лева и от Оперативна програма „Транспорт” – 520 млн. лева.

През последните две години спадът в строителния сектор е изключително сериозен с по 25-30%, а спрямо 2008 г. данните сочат с 50% надолу. Що се отнася до недвижимите имоти, които са били основен двигател на чуждите инвестиции у нас през пиковите години, днес те са паднали десетократно до 90 млн. лева при 1,1 млрд. лева през 2008.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *