post

По ОП „Регионално развитие“ е бил освободен ресурс от 80 млн. лв, с който да бъдат санирани 600 сгради. Това заяви пред журналисти строителният министър Росен Плевнелиев, който откри саниран панелен блок в столичния квартал „Младост”. Процедурите за тях ще бъдат обявени през юни 2011 г.

„Когато не подобряваме качеството на живот в тези стари панелни сгради, ние ги програмираме да стават едни бъдещи гета”, каза министърът.

Той изтъкна, че България е единствената европейска страна в неподдържани зелени площи пред блоковете, а липсата на мотивация е основаната причина за това положение. Затова са важни и промените в Закона за етажната собственост, категоричен беше Плевнелиев.

След санирането на блока в Младост разходите за отопление са намалели с 37%, а за електроенергия и топла вода с 10%. За апартамент от 90 кв. м. санирането е струвало около 5800 лв.

В момента с 6 млн. лв. по проекта „Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради“ на МРРБ се санират 54 сгради. До момента са завършени 27, а останалите се довършват. Броят на панелни сгради у нас е 18 000, в тях живеят 1,7 млн. души.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *