post

Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) ще издаде над 90 заповеди за премахване на постройки и още 40 заповеди да забрана на използване на обектите край язовир “Ивайловград”, добил публичност с незаконните строежи. Това каза новият началник на ДНСК Милка Гечева, цитирана от “Фокус”. По думите й проверката на обектите трябва да приключи до края на месеца.

“Никой не може да предпише на съда в какъв срок да взима решение по отношение на заповедите за премахване на незаконни обекти. Премиерът си е нарочил няколко обекта и всеки ден пита кога ще влязат багерите”, каза регионалният министър Росен Плевнелиев. По думите му след като излезе съдебното решение за премахване на незаконни обекти, на другия ден то ще започне.

„Не може да се бъркаме в работата на съда. Ние даваме всичко от себе си, затова и ние ще направим списъка със заповедите за премахване публичен”, обеща Плевнелиев.

Съвместно с експерти от Министерството на околната среда предстои да бъдат направени проверки общо на 50 язовира за незаконно строителство. По думите на Гечева през 2007 г. след проверка на язовир “Искър” ДНСК е издала 94 заповеди за премахване на обекти, от които 35 са влезли в сила, 6 незаконни строежа са премахнати, а още 12 предстои да бъдат съборени до края на годината.

От 225 незаконни сгради в бургаския квартал “Ченгене Скеле”, 23 вече са премахнати, други 22 предстои да бъдат съборени. В ход е подписването на договори за събарянето на още 25 сгради. По морето са изпълнени 68 заповеди за премахване на различни постройки, а други 87 са в някакъв етап на изпълнение на принудително премахване.

До края на годината предстои да бъдат съборени още 20 незаконни обекта по морето, а до края на април 2011 година – и на други 30 строежа. От тях 7 са в старата част на Несебър.

По случая „Златна перла“ ДНСК е издала 10 заповеди за отмяна на строителни книжа. От тях 8 са потвърдени, а по две заповеди делата все още не са приключили, каза Гечева. По думите й за тези два строежа не може да се каже, че са незаконни. Заповедите обаче трябва да се потвърдят и от съда, преди да бъдат предприети действия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *