post

До края на седмицата до Европейската комисия ще бъде внесена жалба срещу строителството в природен парк „Пирин” и „Карадере”. След нея е възможно да последват финансови санкции  и има опасност да бъдат замразени европейските фондове за развитие. Това коментира за Дарик Петко Цветков от партия „Зелените” на петия по ред протест пред Министерския съвет срещу решенията на кабинета за строеж на нови съоръжения за ски в природен парк „Пирин”.

Цветков обясни, че санкциите могат да бъдат по две линии: за неспазване на природозащитното законодателство, директивата за природните местообитания, което може да доведе до преки, ежедневно калкулиращи се санкции до отстраняване на вредите, а другите, които според еколозите са по-неприятни, са спиране на европейските фондове за развитие, особено в районите, в които незаконните дейности се случват.

Протестиращите настояват и за гаранции от министерството на околната среда и водите, че няма да се строи в района на Карадере. Строителство в природен парк „Пирин” не е обект на кампаниите на правителството срещу незаконното строителство, коментира той.

По думите му зад строителството в парка стои компания, която е фаворизирана от предишното правителство на тройната коалиция и продължава да бъде толерирана, без да й се търси сметка за това какво се случва в планината.

До края на седмицата се очаква жалбата да бъде внесена в Европейската комисия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *