post

Руснаците вече не мечтаят за недвижим имот в България, пише вестник “Свободная преса”, цитиран от Deutsche Welle. Според изданието причините за това са, че все повече от тях откривали, че животът в черноморската държава е много далеч от идеала.

Руснаците, които търсят недвижим имот в чужбина, вече не гледат към Турция, Израел или България. През второто полугодие на 2010 година интересите им неочаквано са се преориентирали към Шенгенското пространство и Съединените щати.

Достъпният по цени български пазар, останал популярен за руснаците в продължение на години, не само губи позиции, но и слиза на най-ниското ниво на инвестиционна привлекателност за тях.

Тенденцията на спад e започнала още в началото на годината, а за това свидетелстват и сумите по сделките – от средно 80 хил евро през 2008 година до около 45 хил евро през 2010 г.

Според данните на руски брокерски агенции  82% от потенциалните купувачи са привлечени от ниските цени в България, като предпочитанията им са основно към жилища на морето. Едва 2% пък биха искали да придобият земя в някое живописно селце.

Въпреки, че са основни инвеститори у нас обаче (около 45%), през настоящата година България се е харесала най-много на украинците, румънците, чехите и сърбите. Гражданите от Централна Европа и скандинавските страни са избрали да почиват в тук заради ниските цени, но биха предпочели да имат втори дом в някоя по-стабилна държава, дори и там да е по-скъпо.

Според “Свободная преса” точно руснаците са спасили пазара на недвижими имоти в България тогава, когато европейците се оттеглили заради ниската му ликвидност. След спукването на ценовия балон жилищата стремително поевтиняват и в продължение на две години руснаците изкупуват всичко, което им попадне пред очите.

Мечтата за безгрижен живот, топло море, много слънчеви дни и качествени продукт обаче се е оказала доста по-прозаично и засега българските недвижими имоти не носят на собствениците си нищо друго освен загуби.

И все пак за какво плащат те в България, пита изданието. А отговорът е много лесен – за жилище от 50 квадратни метра месечните разходи възлизат минимум на 50-60 евро, а ако жилището е в луксозен комплекс, се налага допълнително да се плащат между 500 и 600 евро годишно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *