post

Центърът за социална и екологична отговорност /ЦСЕС/ е избран от Програмата за околна среда на ООН да осъществи тестване на електронен инструмент за оценка на енергийната ефективност на хотели и други обекти за настаняване. Осъществяването на проекта е с подкрепата на Областна администрация Бургас, съобщава BurgasInfo.

Проектът „Енергийни решения за хотели”, насочен към разработване на подобен инструмент, чрез който да се подпомогне политиката на ООН, ЕС и други международни организации за ефективно използване на енергията.

Целта е да се подпомогне настанителния сектор в Европа, в който преобладават хотелите, представляващи малки и средни предприятия, като им предостави за ползване този безплатен инструмент.

Съгласно рамковото споразумение, в България трябва да бъдат обучени да използват разработения инструмент 25 хотела и други средства за подслон или места за настаняване в Бургаския регион и Странджа.

След попълване на данни за използваната енергия, хотелите ще получат кратък доклад за енергийните характеристики на дейността си, както и списък с възможни мерки за ефективно използване на енергията.

Представянето на проекта и пилотното тестване на електронния инструмент ще се проведат на 24 ноември 2010 година в залата на Областната администрация Бургас. На събитието ще присъстват и представители от Програмата на ООН за околната среда, която е ангажирана с разработването и тестването на електронния инструмент.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *