Сигурност, качеството на изпълнение и професионалната поддръжка на общите части са сред причините, които правят жилищата в комплекси от затворен тип все по-популярни сред българите, показва ново проучване, изготвено от консултантската компания Colliers International.

В търсена на подходящ имот купувачите  се интересуват и от зелени площи, осигурените паркоместа. Не на последно място те обръщат внимание на използваните материали, наличната инфраструктура, средата и качеството на живот, което предоставят тези имоти.

Този вид имоти се появи на пазара в отговор на нуждата от качествено строителство в София, като купувачите вече са наясно, че именно то запазва стойността си във времето с реален шанс и за покачване.

„Не е изненада, че потребителите намират комплексите от затворен тип за много атрактивни”, обясни Татяна Емилова, мениджър “Жилищни имоти” в Colliers International. „Започна да се променя и нагласата, че този тип имот е скъп и недостижим за много хора – напротив, тези комплекси са в разнообразен ценови диапазон и клиентите могат да направят избор”.

В проведеното от Colliers International проучване участват близо 200 души, като над 90% от интервюираните биха искали да закупят жилище в затворен комплекс. Най-предпочитаните жилища за покупка са апартаментите с две спални. 35% от потенциалните купувачи са заинтригувани от жилища в южните райони на София, докато 28% предпочитат източните квартали като „Изток”, „Иван Вазов” и „Изгрев”.

Друг интересен извод от проучването е, че интернет остава основният и предпочитан източник на информация при търсене на нов дом. 39% от запитаните си набавят необходимата информация за пазара и тенденциите при имотите онлайн, а консултантите по недвижими имоти също са приемани като добър и надежден източник, като 25% от участниците в запитването се свързват със своите агенти при търсене на ново жилище.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *