post

България остава сред пазарите с най-голям спад на жилищните цени, сочи глобално проучване на специализирания портал за имоти Global Property Guide (GPG), цитирано от Investor.bg.

За периода до края на септември проучването отчита ръст в жилищните цени в 17 от общо 35 разглеждани държави. От 18-те държави, в които е отчетен спад на цените, в 11 е регистрирано забавяне на темпа на поевтиняване.

Проучването на GPG сравнява измененията на цените след корекция спрямо инфлацията, което дава по-реалистична представа от често по-оптимистичните номинални стойности.

България остава сред най-губещите пазари, показва класцията. На годишна база страната ни регистрира спад от 8,6% (след корекция спрямо инфлацията) за третото тримесечие. Преди нас са Ирландия, със спад от 14,94% и Литва на второ място с -10,36%.  Въпреки това обаче спадът у нас се забавя спрямо регистрираното година по-рано намаление от 28,7%. На тримесечна база отчетеният от портала спад на цените у нас е 2,2%. Данните за България се базират на статистиката на НСИ, която отчете средно намаление на пазарните цени на апартаментите у нас от 1,2% през третото тримесечие.

В позитивната част на проучването на първо място се класира Латвия, която отбелязва ръст на жилищните цени от 24,73% на годишна база през третото тримесечие. Това е в силен контраст със спада от 59,7% през същия период миналата година.

Въпреки това обаче средната цена на апартаментите в Рига от 610 евро на кв. метър през третото тримесечие остава с 45% по-ниска от средната стойност през третото тримесечие на 2008 г.
Латвия е единствената държава в Европа, която бележи двуцифрен ръст. Следват я Финландия и Норвегия с годишни увеличения от 5,99% и 4,38% съответно. Жилищните цени и в двете държави растат от третото тримесечие на миналата година.

От други европейски страни Германия, Великобритания, Швейцария и Дания бележат повишения на цените от едва малко над 1% на годишна база през третото тримесечие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *