post

В следващите пет години България ще получи финансова помощ в размер на 126 млн. евро за подкрепа на неправителсвена организация, сформирана от страните от Европейското икономическо пространство – Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Това каза посланикът на Норвегия у нас Тове Скарстейн, след като присъства на учредяване на консултативен съвет към НП “Централен Балкан“. Проектите по съвета са финансирани по същия механизъм.

Все още се обсъжда по кои приоритети страната ще усвои тези 126 млн. евро, обясни министърът на околната среда Нона Караджова, цитирана от Дарик. “Във всички случаи и слава богу донорските програми винаги имат като приоритет околна среда, биоразнообразие, така че съм убедена, че ще има проекти в нашата сфера”, коментира екоминистърът.

По думите й в момента има забавяне по въпроса с прехвърлянето на 60 хил. тона балирани отпадъци от София в Карловското депо. Това се дължи на проблем със запръстяването.

Догодина новоучреденият консултативен съвет ще започне да разрешава основните проблем, касаещи НП “Централен Балкан“, заяви председателят му Нела Рачевиц. “Свободното придвижване с моторни превозни средства в парка, ползването, поддържането, опазването на пасищата са все въпроси, които са актуални това лято”, каза тя.

Проблемът с бракониерите в планината и невъзможността на рейнджърите да ги спрат също стои на дневен ред, допълни Жеко Спиридонов от съвета.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *