post

Преди няколко години основният движещ елемент за търсещият своето жилище  клиент бяха трите L – location, location, location. Вследствие на кризата, на направените грешки и взетите поуки обаче, днес пазарът е различен. А заедно с него и купувачът. 2010 г се превърна в годината, в която инфраструктурата заемаше основно значение при търсенето на имоти.

Според анализ на компанията за недвижими имоти „Адрес”  днес кварталите без изградена инфраструктура сериозно страдат от спад в цените. А от просто търсене на имот в рамките на даден бюджет, купувачът вече се стреми и към търсене на продукт.

Основен мотив на купувачите през тази година е било задоволяване на основните им жилищни нужди, показва обзорът на годината. Най-търсени са били имотите на с цена около 50 хил. евро, като тази тенденция се е запазила с малки корекции до края на годината. По-агресивната кампания на банките през есенните месеци е направила доста активен  и сегментът до 70 хил. евро. Купувачите са интересували основно от двустайни апартаменти, по възможност ново строителство с акт 16, на комуникативни места.

Такива имоти можеха да си позволят работещите на средни позиции и със стабилни постоянни доходи. Друг активен сегмент на пазара бяха бившите наематели, които се възползваха от ниските цени, но техните бюджети бяха до около 30-35 хил. евро. Те бяха основните клиенти за панелните имоти.

През есента анализаторите регистрират и ренесанс на търсенето на панелни имоти, след като се появи група купувачи, която нямаше финансова възможност за купуване на ново строителство. В последните няколко месеца на пазара излезе и малка група купувачи, които считаха, че дъното на цените е достигнато, а лихвите по депозитите падат и е изгодно да вложат събраните лихви от депозити в имот. Те започнаха активно да търсят имоти за инвестиция през третото и четвъртото тримесечие на 2010 г.

Що се отнася до тенденцията при наемите, то 2010 г. е била годината на тоталната релокация, отчитат от Адрес. Основните типове наематели продължават да бъдат хора, които искат да живеят самостоятелно, такива, които започват работа или образование в даден град, или млади семейства, които очакват дете. Като цяло най-търсени са били двустайните апартаменти, като в последните месеци на годината е имашло интерес и към тристайните, най-вече заради спадът в наемите на квадратен метър.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *