post

Рехабилитация и реконструкция на 3,6 км от Софийски околовръстен път (СОП) – Южна дъга и пътна връзка №2 на пътен възел Младосткм изпреварва одобрения работен график с една седмица, стана ясно по време на проверката, която министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев направи заедно с кмета на Столична община Йорданка Фандъкова.

Строителството на трасето е в първия му етап. Към днешна дата участъкът от „Симеоновско шосе” до бул. „Александър Малинов” е изчистен и изкопан. Министър Плевнелиев каза, че ще бъдат направени опити за ускоряването на работата по него с 15 дни, с което изпълнителят се съгласи. Така той може да бъде готов до средата на месец септември тази година. При строителството на новите платна на участъка ще се предвидят отклонения за бъдещите застроени територии, каза още министър Плевнелиев.

През първия етап от общо шестте, на които е разделена рехабилитацията и реконструкцията на пътя, се предвижда да се изградят общо 440 м мостови съоръжения. Предсрочното му завършване ще улесни достъпа до изграждащия се в момента магазин на „ИКЕА” в София. От компанията са заявили, че през месец юни т.г. до него ще започне изграждането на нов търговски център.

Участъкът на Южната дъга на Софийския околовръстен път се изгражда със средства по ОП “Регионално развитие” в размер на 44 701 958,68 лв. Срокът за неговото завършване е 30.08.2012 г.

Министър Плевнелиев, кметът Йорданка Фандъкова и екипът на Консроциум „Главболгарстрой – Южна дъга” се договориха на ежеседмични извънредни оперативки с представители на възложителя, изпълнителя, Столична община и Управляващия орган на програмата да бъдат търсени спешни решения на възникналите към момента проблеми при изграждането на 3,6-километровия участък от Южната дъга.

Строителите са установили водопроводи, които не са отбелязани в кадастралната карта. Част от живеещите в района са се включили неправомерно към дъждовната канализация. Разположението на автокъща в непосредствена близост до участъка  предизвиква опасност тя да се срине при изпълнението на строителството на инфраструктурния обект.

На сегашния път към лифта “Симеоново” ще се изгради новият пътен възел с кръгово движение, от който ще има нова пътна връзка към бул. “Климент Охридски” и ул. “Бистришко шосе”, тъй като поради проблеми с отчуждителните процедури такава връзка не може да се изгради при сегашния участък.

Според министър Плевнелиев бързото разрешаване на установените проблеми няма да доведе до оскъпяване на обекта.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *