post

Централната бизнес зона на София отстъпи с 10 места в класация за най-скъпи офис площи на консултантската компания Cushman&Wakefield.

Със 187 евро на кв.м. средна цена за наем на офис площи, столицата ни се нарежда на 65-то от общо 68 града, включени в класацията. По цени извън централните бизнес зони София е на 43-то място със 131 евро на кв. м.

„Основна причина за това е фактът, че у нас през изминалата година наемните нива регистрират допълнителен спад от 9% спрямо 2009г., докато при повечето сравними страни около нас в класацията те вече бележат ръст“, коментира Владислав Кайзеров, мениджър Офис площи във Forton International

По думите му двата основни фактора, които през миналата година промениха тренда и в момента движат наемните нива нагоре в различните части на света – ограничено предлагане и/или устойчиво икономическо възстановяване, в България все още не са налице.

Активизирането на офис наемателите и положителните макроикономически сигнали от увеличения износ през последните месеци на миналата година обаче дават основания да вярваме, че скоро и у нас трендът на наемите може да се промени, смята той.

Общата оценка на анализаторите от Cushman&Wakefield е, че пазарът на офис площи в София през 2010 г. е пренаситен откъм предлагане, а търсенето е все още слабо. Обемът първокласни офис площи продължава да расте и въпреки слабото повишение на търсенето, е възможно да се очаква допълнителен натиск върху наемните нива, преди да се достигне до стабилизиране и последващ ръст на наемите, се посочва още в доклада.

В глобалната класация на Cushman & Wakefield за наемите на офиси в централните бизнес зони на големите градове на първо място се нарежда Хонконг с 1 931 евро на кв. м  на годишна база за 2011 г. Градът се изкачва с две позиции спрямо 2010 г., когато бе на трето място.

Втори е лондонският квартал Уест Енд, където наемите на офиси са средно 1 872 евро на кв.м. Трети по данни на Cushman & Wakefield е Токио с 1 334 евро на кв. м. Тези три града са и единствените, в които нивата през годината са били над 1 000 евро на кв. м.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *