post

“Вазовски машиностроителни заводи” – Сопот, ще се приватизира изцяло, 20% от него може да бъде заплатена с компенсаторни инструменти, а бъдещият купувач ще трябва да изплати дълговете му към държавата и към служителите. Това се предвижда в стратегията за раздържавяване на предприятието, която беше приета от парламента с гласовете на ГЕРБ и част от “Синята коалиция”, съобщава БТА.

Като цел на приватизацията стратегията предвижда модернизация на компанията, както и разширяване на дейността й – тя ще произвежда повече отбранителна и гражданска продукция.

Продажбата на ВМЗ – Сопот ще е с публично оповестен конкурс, а до пет години след покупката компанията няма да може да се обявява в несъстоятелност или ликвидация. Освен това новият собственик няма да има право да съкращава служители до три години. Единствената възможност за намаляването на броя им ще е след пенсиониране, доброволно напускане и размествания на работни места.

Дълговете към служителите ще бъдат изплатени. Според  Румен Овчаров от “Коалиция за България” дълговете на ВМЗ са общо 140 млн. лв. и по-голямата част са към бизнеса.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *