post

До края на годината сумата на изплатените по оперативните програми средства ще стигне 3 милиарда лева или 20 % от цялото еврофинансиране за България. Това съобщи министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев на конференция „Конкурентоспособност на българската икономика – усвояване на европейските фондове“.

Към днешна дата по седемте оперативни програми са платени около 1,755 млрд. лв. или около 11.3 на сто от планираната сума.

По думите на Дончев резултатите от всички тези инвестиции в областта на социалната политика, инфраструктура, околна среда и други ще се видят след 1-2 години. „С европейските средства няма как да се покрият всички нужди. Целта на финансирането е да се формулира политика, да се използват като стръв, която да привлече и други финанси“, допълни министърът.

Потенциалът за опростяване на процедурата по еврофондовете е изчерпан и страната се нуждае от принципно нов процес, смята още той. По думите му, елемент от него е електронното кандидатстване и отчитане, което ще е факт в средата на годината.

по отношение на ОП „Конкурентноспособност“ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви, че до края на годината ще бъде отворен целия бюджет по програмата и изрази увереност, че ще се изплатят 100 млн. евро на бенефициентите.

Към 31 март по нея са платени 462 млн. лв. или 20,32 % от средствата, сключени са 959 договора за 940 млн. лв, отчете още той.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *