post

Скромната сума от 144 евро на квадратен метър трябва са брои всеки, който желае да си купи средновековно италианско селце. За продажвата именно на такова съобщава в. “Кориере дела сера”.

В случая става дума за селцето Вале Пиола, което е в покрайнините на градчето Торичела Сикура, в италианската провинция Тeрамо, в областта Абруцо. То се намира насред националния парк Гран Сасо и Монти дела Лага и се отличава с изключително чистия си въздух. А общата цена, за която то се продава е 550 хил. евро.

Селцето Вале Пиола се състои от 11 необитаеми средновековни каменни къщи с обща площ от 3800 квадратни метра, заобиколени от земи, простиращи се на 60 хил. квадратни метра.

Къщите са напълно изоставени от 1977 г., когато последното семейство във Вале Пиола решило да се премести в по-оживен район.

Новият собственик на селцето ще трябва да положи доста усилия за неговата реставрация, припомнят властите на град Торичела Сикура. Те обаче подчертават, че в селото има безценни артефакти от средновековието, като например балкони със специфични характеристики, наречени “гафии”, съобщава БТА.

Обявата за продажбата на населеното място е разпространена от по-големите италиански агенции за недвижими имоти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *