post

Икономиите от строителството на магистралите “Марица” и “Тракия”, ще отидат за изграждането на АМ “Струма”, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев след отварянето на ценовите оферти за Лот 2 на АМ “Марица”, цитиран от “Фокус”.

Плевнелиев изчисли, че между заложената по бюджет цена и най-ниските оферти за строителството на цялата автомагистрала „Марица” са спестени 150 милиона лева. След търговете за изграждането на „Тракия” и „Марица” са спестени над 350 милиона лева.

По думите му “Актор”, която предложи цена 1,9 млн. лв. на линеен километър се справят идеално с изграждането на Лот 3 на “Тракия”. Припомняме, че при отваряне на офертите тогава, ниската цена на гръцката компания предизвика съмнения за качеството на работата и АПИ направо допънителна експертиза върху решението на комисията. Няма никакви индикации, че те няма да се справят в бюджет, срок и качество, коментира той.

“При общ бюджет от 409 млн. лв. за Лот 1 и Лот 2 на АМ “Марица” ние сме на 256 млн. лв., тоест около 150 млн. лв. под бюджета. Като се прибавят и икономиите на “Тракия” , където имахме бюджет от 350 млн. евро, а договорихме за 248 млн. евро, икономиите са около 200 млн. лв.

Икономията на Тракия ни даде възможност да дадем пари на метрото. Икономиите от Марица ще отидат за изграждането на магистрала “Струма”, защото правителството е категорично решено да форсира “Струма” в цялото й протежение”, каза Плевнелиев.

По думите му, след като всички други големи инфраструктури проекти са договорени, “АМ “Струма” е “голямата хапка”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *