post

In house поръчките остават основна конфликтна точка при промените в Закона за обществените поръчки (ЗОП), стана ясно на дискусия с участието на работодатели, организирана от министъра по еврофондовете Томислав Дончев, съобщава Investor.bg.

С изменението на закона се предвижда възможност за пряко възлагане (in house) на обществени поръчки на лица, свързани с възложителя. Условията са публичният орган (държавата или общината) да притежава изцяло дружеството-изпълнител и оборотът на изпълнителя да е формиран изцяло от дейности, осигурявани от възложителя, така че да не е конкурент на пазара на други подобни предприятия.

Проблемът, според бизнеса е, че с подобно възлагане може да се стигне до конфликт на интереси.

„Ако не бъдат намерени механизми, които да гарантират, че с подобна възможност няма да се злоупотреби, този текст ще отпадне“, обеща министърът по еврофондовете Томислав Дончев. Той посочи, че in house поръчките ще бъдат за доста ограничен кръг дейности и ще засягат някои комунални услуги в общините като сметосъбиране и почистване.

Според  Гинка Чавдарова от Национално сдружение на общините в България кметовете имат нужда от подобна процедура, тъй като някои търгове не са атрактивни за бизнеса. Тя даде за пример сметоизвозването в малките общини и превоза на учениците от селата със затворени училища до общините, където училищата работят.

Работодателите подкрепиха идеята подизпълнителите на компании, спечелили обществени поръчки, да изпълняват само 40% от работата, за да се прекрати практиката фирми – „пощенски кутии“ да печелят например инфраструктурни търгове благодарение на капацитета си в чужбина, а после да прехвърлят цялата работа на подизпълнители.

От БСК настояват да се фиксира срок от 1 месец, в рамките на който фирмите, спечелили обществени поръчки, да си получават парите от възложителя.

Очаква се промените в ЗОП да се избистрят през следващите 2 – 3 седмици и да бъдат гласувани от парламента до лятото.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *