post

Министерски съвет преобразува съществувалия досега като търговско стопанско обединение Национален дворец на културата (НДК) в еднолично акционерно дружество и го обяви за държавна компания, стана ясно на днешното заседание.

Едноличен собственик на капитала е българската държава, представлявана от министъра на финансите, съобщават от персцентъра на Парламента.

Дружеството ще се управлява от едноличния собственик на капитала и Съвет на директорите. За членове на първия Съвет на директорите с мандат от пет години са определени Тодор Влайчев, Мариана Чолакова и Десислава Бинева.

Досегашният изпълнителен директор на НДК Христо Друмев е отстранен от поста, заедно с цялото останало ръководство, съобщи вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.

По думите му причина за промяната е, че от изграждането през 1986 година до момента Дворецът съществува като творческо-стопанско обединение, което е било извън какъвто и да е контрол, без да плаща данъци и без официална печалба.

Към активите на НДК ще бъдат апортирани активите на Фестивалния комплекс във Варна. Регистрацията на създаденото днес държавно еднолично акционерно дружество НДК е започнала и вече дворецът ще е част от Търговския регистър и ще дава публични данни, изтъкна Дянков, цитиран от news.bg.

Той поясни, че такава идея – НДК да бъде държавно акционерно дружество, имало още от 1991г., но не се е осъществила и, по думите му, дворецът на културата е творческо-стопанско обединение с неясен юридически статут. Същата е ситуацията с фестивалния комплекс във Варна, който според министъра се е отделил като отделно юридическо същество.

Понеже творческото-стопанско обединение не е плащало корпоративен данък, официално печалба не е имало, каза още Дянков. Заради неясния юридически статут не е ясно и на кого това обединение е подвластно, нито на кого се отчита, добави Дянков и подчерта, че с днешното решение този юридически субект става отживелица от миналото.

Симеон Дянков съобщи, че в НДК е започнал одит и че резултатите са обезпокоителни. Одитът е с фокус върху обществените поръчки през последните 3 години. Финансовият министър каза, че е разпоредил проверката да бъде разширена и да обхване последните 10 години и не само обществените поръчки

Кой кой е в новото дружество?

Тодор Влайчев има дългогодишен опит в бизнес мениджмънта и управлението на недвижими имоти.  От 2007 г. е Генерален мениджър на И Еф Джи Пропърти Сървисиз – България и член на Борда на директорите. Преди това, в продължение на осем години е административен управител и мениджър маркетинг и комуникации в ПрайсуотърКупърс – България. Влайчев е сертифициран одитор и оценител, съосновател и член на Камарата на независимите оценители в България. Магистър е по бизнес администрация от Сити Юнивърсити, САЩ. Има множество специализации в чужбина.

Мариана Чолакова е управител на компанията „Сол Комюникейшънс”, която работи в областта на консултирането на чуждестранни инвеститори. От 2008 г. е представител на Германо-българската инсутриално-търговска камара за район Южен Централен със седалище в Пловдив, а от 2010 г. е Почетен консул на Федерална република Германия в Пловдив. Защитила е докторат по философия в Лайпцигския университет, Германия. Магистър по философия от Софийския университет. Носител е на „Кръст за заслуги към Федерална Република Германия (с лента)”.

Десислава Бинева работи в областта на медиите, връзките с обществеността и рекламата, маркетинговото и административно управление. От 2007 г. е Изпълнителен директор на Съюза на издателите в България, като от средата на 2008 г. ръководи и дейността на фондацията за журналистическа етика. Бинева е магистър по връзки с обществеността от Софийски университет и възпитаник на Френската езикова гимназия в гр. Варна. Специализирала е в областта на мениджмънта на малки и средни предприятия, кризисния ПР и комуникационното управление.  Дипломиран вътрешен одитор по ISO9001:2000.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *