post

 

Планираният трети лъч на софийското метро може да бъде различен от обявеният по-рано маршрут – от кв. „Княжево“ до бул. „Ботевградско шосе“. Това съобщи главният архитект на София Петър Диков като обясни, че в момента се обсъждат няколко предложения, които ще бъдат представени на чешката компания, ангажирана с предпроектните проучвания.

Вариантите включват класическо метро, а не за „бърз трамвай“ от кв. „Овча купел“ до софийското летище.
Така то ще обслужва кварталите „Левски В” и „Левски Г”, „Хаджи Димитър”, „Сухата река” и др., каза още Диков и обоснова идеята с това, че според него там живеят повече хора. Той допълни, че по „Ботевградско шосе” минава трамвай.

В обратната посока вместо до Княжево, метрото  ще стига до „Овча Купел” и така обемът му ще се увеличи със 150 хил. души, добави главният архитект. Ако това стане, няма да се прави планираният нов трамвай до Овча Купел, ще отпадне и идеята за трасето по бул. „Цар Борис трети”.

Строителството на метро ще струва около 800 млн. евро, а на „бърз трамвай“ може да излезе между 350 млн. и 1 млрд. евро, обясни още Диков.

Проектът за третия лъч трябва да бъде готов до края на годината. След това той ще навлезе и кандидатства в следващия период на оперативна програма „Транспорт“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *