post

Междуведомствена работна група започва анализ на законодателството и ще предложи промени, които да регламентират статута на курортните комплекси. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на среща с хотелиери от курортите в района на Варна.

В групата ще участват експерти от икономическото, регионалното и финансовото министерство. Те трябва да предложат мерки, които да решат проблеми, свързани с управлението и финансирането на курортите, както и взаимоотношенията с общините и с туристическия бранш, пише Varna24.

Според хотелиерите курортите трябва да бъдат отделени като нов вид териториална единица и да се въведат правила за ползване а инфраструктурата в тях. Това ще реши въпроси с финансирането и поддръжката на курортните комплекси и ще им позволи да се развиват по устойчив начин.

Министър Трайков подкрепи идеята туристическият данък да се плаща върху реализирани нощувки и да се даде възможност за временно спиране на категоризацията (плащането на туристически данък) в периодите, в които хотелите не работят. Според хотелиерите това може да става чрез прилагане на уведомително-регистрационен режим.

Сред предлаганите в ЗУТ промени са промяна в регламентите за разполагане на “преместваеми” или “поставяеми” обекти на територията на курортните комплекси, забрана за поставянето им в зони с плътно застрояване или предназначени за озеленяване и задължително изработване на схема за разполагането им и описание на обекта.

На срещата е била обсъдена бе и идеята за създаване на целеви данък или събиране на средства в общ фонд за развитие на курортите, от който да бъдат финансирани дейностите по реклама и представяне на комплексите, инфраструктурата (пътна мрежа, ВиК, осветление), озеленяване, информационна осигуреност, както и за вътрешен ред, сигурност и контрол на достъпа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *