post

Проучване на Global Property Guide показа негативни ценови резултати на международния имотен пазар за периода между първото тримесечие на 2010г. и първото тримесечие на 2011г.  От 39-те изследвани държави, 16 регистрират покачване на цените (включително спрямо инфлацията), а 23 – спад.

Въпреки негативните показатели, пазарът постепенно се стабилизира. Вече не се наблюдават драстичните спадове отпреди 3 години. Региони като балтийския имат промяна на курса след значителните ценови понижения допреди година.

Резултатите за тази година, обаче, са и притеснителни за инвеститорите. Докато през първото тримесечие на 2010г. ръст на цените има в 20, а спад в 16 страни, то сега едва 12 спрямо цели 27 са нагоре. Global Property Guide отдава това на завишениете имотни цени в повечето страни, които тепърва ще се преоценяват. При продължаваща инфлация и високи лихви, тенденцията трудно може да се промени.

Изводите на проучването не са оптимистични: пазарите в Европа се оказват слаби, а кризата в някои страни се задълбочава, вместо да отминава.

България е посочена като една от страните с най-голям спад за тазгодишното първо тримесечие (-10.2%).

Други държави с негативни показатели за годината са Исландия (-0.8%), Полша (само за Варшава) (-2.7%), Словения (-3.8%), Литва (-4.4%), Словакия (-5.6%) и Хърватска (-6.7%).

Пазарите в Норвегия, Швеция, Финландия, Англия, Португалия, Австрия, Франция и Швейцария са стабилни или стабилизиращи се. В САЩ все още пазарът е слаб, а в Азия – стабилен.

Автор: Андрей Анастасов

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *