post

Европейският фонд за Югоизточна Европа (ЕФЮЕ) планира до 2015 г. да инвестира в региона 900 млн. евро посредством партньорските си институции, с които ще подкрепи около 280 000 нови малки и средни предприятия и ще подобри условията за живот на домакинствата. Това съобщи председателят на борда на директорите на ЕФЮЕ Клаус Глаубит, предаде агенция Танюг, цитирана от БТА.

По време на първия ден от годишното съвещание на ЕФЮЕ, което протича в Тирана под наслов “Оформяме и влияем на новата действителност”, Глаубит посочи, че от декември 2005 г. фондът е одобрил около 975 млн. евро на местните финансови институции.

Освен Германската банка за развитие, която е един от основателите на този фонд, допълнителна финансова подкрепа дава германското министерство за икономическото сътрудничество и развитие.

ЕК съобщи, че ще инвестира 5 млн. евро в подкрепа на развитието на ЕФЮЕ и за инвестиции в Хърватия и Турция. В момента фондът има 16 партньорски страни, като Албания се нарежда между държавите, които ще бъдат във фокуса на инвестициите на фонда през следващите години.

Фондът предлага дългосрочни инструменти за финансиране най-вече на малки и средни предприятия и кредити за частни домакинства за подобряване на условията за живот посредством местните финансови институции.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *