post

Проектът за метрото е пример на добра практика по отношение на навременното и ефективно изпълнение. Това се казва в писмото на генералният директор на генералната дирекция “Регионална политика” на Европейската комисия Дирк Анер, цитирано в съобщение на общината.

Анер посочва, че  работата по Софийското метро е пример на добра практика по отношение на навременното и ефективно изпълнение.

„Аз съм уверен, че в контекста на неотдавнашното преразглеждане на средства в рамките на ОП „Транспорт” ние бяхме в състояние да намерим допълнителни средства за градския транспорт, което позволява на бюджета на ЕС за съфинансиране – второ разширение на метрото, както и удължаване на трамвайната мрежа.”, пише още той.

В писмото си директорът засяга и обсъжданата възможност за финансиране на мащабно изследователско съоръжение в София, в рамките на една или две стратегически области, с цел да се повиши конкурентостта на България и да постави София отново на международната карта на изследвания. Анер посочва, че „подобна мярка със сигурност ще наложи тясно сътрудничество между министерството на икономиката, министерство на образованието, академия на науките, водещите университети в София и града. „

„Високо ценя нивото на амбиция зад тази инициатива, която е изцяло в съответствие с целите на Европа 2020, да ви уверя и съответните управляващи органи, в пълната подкрепа и съдействие на комисията, в случай че желаете да продължите напред към изпълнение на тази инвестиция вече в този период на финансиране.”, се посочва още в писмото Анер.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *