post

Високоскоростен влак ще прекосява за осем часа цяла Турция до 2023 г., пътуване, което сега отнема ден и половина, съобщава турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА.

До 2023 г. общата дължина на изградените ж.п. линии за високоскоростни влакове в Турция ще бъде 10 хиляди километра, а пътят от окръг Одрин, на границата с България, до окръг Карс, на границата с Армения, ще бъде изминаван само за осем часа.

Освен това до 2023 г. 29 турски градове ще бъдат свързани с линии за високоскоростни влакове, а вече беше открита линията между столицата Анкара и град Кония. Общата стойност на проектите за ж.п. линии за високоскоростни влакове, които министерството на транспорта планира да осъществи до 2023 г., се изчислява на 45 млрд. долара.

Около 30 млрд. долара от тези пари ще бъдат осигурени с кредит от Китай, а останалите със собствени средства и с кредити от Европейската инвестиционна банка и Ислямската банка за развитие.

През 2023 г. ще се навършат сто години от създаването на турската република, а турското правителство анонсира огромни инфраструктурни проекти, които възнамерява да осъществи дотогава.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *