post

За първи път тази година инициативата “Моят зелен град” ще излезе извън рамките на столицата, съобщиха организаторите. Събитието ще се състои на 17 септември и ще включва почистване и облагородяване на три локации в София, както и локации в Банкя и Търговище.

“Моят зелен град” се провежда за четвърта поредна година от Coca-Cola, Българското дружество за защита на птиците и ЕКОПАК с активната подкрепа на Столична община. Фокусът на инициативата е опазване на водното богатство и биоразнообразието и намаляване на емисиите въглероден диоксид в големия град.

Целта на организаторите е да направят съпричастни към опазването на околната среда все по-голям брой хора и дадат пример как всеки от нас трябва да спре да я замърсява. Тази година те планират да надградят образователния фокус на инициативата, като стартират открити класни стаи за деца, в които младите приятели на природата ще могат да научат любопитни факти за биоразнообразието и да получат полезни съвети за опазването на околната среда в града, в който живеят.

Къде какво предстои в “Моят зелен град” 2011?
Локациите, които ще бъдат почистени и облагородени, са избрани според препоръката на Столична дирекция „Зелена система”, както и на общините Банкя и Търговище.

За София това са: Южен парк, езерото в кв. Дружба и парк “Мир и Дружба” в Студентски град;
В Банкя – еко-пътека “Алея на здравето”,
В Търговище – парк “Роден кът”.

Стартът на “Моят зелен град” за Банкя и Търговище ще бъде даден в 11.00 на горепосочените локации, а за София в 14.00 часа в Южния парк.

Инициативата „Моят зелен град” започва през 2008 г. и нейната основна цел е опазването на природата в големия град. През 2009 г. чрез почистването на близо 2 км от Перловска река и каналите между езерата в Южния парк в София бяха спестени 7 000 кг. въглероден диоксид. През 2010 г. над 500 доброволци се включиха в инициативата и почистиха бреговете на Перловската река и езерото до Голямата сцена в Южния парк, като по този начин спестиха над 9000 килограма въглероден диоксид на столичани. В допълнение беше почистен и 6-километровият участък от Перловска река в централната част на столицата – участъкът между НДК и кръстовището на бул. “Мадрид” и бул. ”Евлоги Георгиев”, с което инициативата покри три пъти по-голям участък от реката в сравнение с предишните години.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *