post

Американска технологична компания ще изгради в щата Ню Мексико призрачен град, където да тества иновации като възобновяеми енергийни източници, интелигентни системи за пътно движение, безжичен интернет следващо поколение и кибернетични системи за сигурност, съобщи БТА, като се позова наинформация отАсошиейтедпрес.

Градът, в който никой няма да живее, ще бъде по модела на типичен американски град с население 35 000 души, като ще има стари и нови магистрали, къщи и търговски сгради.

Главният изпълнителен директор на компанията Пегъсъсглобълхолдингс (Pegasus Global Holdings) Боб Бръмли посочи, че проектът на стойност 200 милиона долара и на площ от 50 квадратни километра, под наименованието “Центъра”, ще бъде първи по рода си в САЩ, като ще се превърне в място, където университетските учени, федералните лаборатории и военните ще могат да тестват новостите за модернизиране на градовете, за прилагане на зелени технологии и инфраструктура в условията на реалния свят.

Те ще могат също така да се срещат с инвеститори, което означава, че ще могат да привлекат нови компании, които да дадат на щата технологичен коридор като Силициевата долина и Рестън във Вирджиния, добавя Бръмли.

“Центъра” ще позволи на частни компании, без да се извлича печалба, образователни институции и правителствени агенции да правят изследвания в уникални съоръжения с инфраструктура от реалния свят, което ще им позволи по-добре да разберат разходите и потенциалните ограничения на новите технологии преди тяхното въвеждане.

Според Бръмли той ще бъде на щатска земя или в Албъкърки-Санта Фе или в района Лас Крусес близо до границата с Тексас и Мексико. Първоначално в проекта ще работят 350 души, но след това могат да бъдат създадени 3500 нови работни места “извън оградата”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *