post

България се движи с добро темпо на усвояване на средствата от европейските фондове. И ако досега са ни разплатени 16 на сто от ресурса за първия седемгодишен период, то до края на следващата година очаквам да постигнем не по-малко от 35-40% на плащанията по приключени проекти. Това каза министърът по еврофондовете Томислав Дончев на конференция, посветена на опита на Испания в усвояване на средствата от ЕС.

Според изнесените от Дончев данни по 7-те оперативни програми и по Програмата за развитие на селските райони са договорени 57% от общия ресурс,. Очакванията са до края на годината да бъдат разплатени 20 на сто от средствата, или близо 3 млрд. лв.

„Българската страна се подготвя много сериозно за бъдещата политика, като само в областта на регионалното развитие планираме да се разработят интеграционни планове за развитието на големите градове“, обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, цитирана от investor.bg.

Успоредно с подобряването на икономическата и социалната среда в тези градове администрацията работи по разработването на планове за изграждане на подземната инфраструкура, която през първия програмен период не беше обхваната при подпомагането, обясни Павлова. За да могат градовете да изработят бъдещите си урбанистични планове за периода 2014-2020 г., държавата е отпуснала средства на големите общини, поясни още министърът на регионалното развитние.

Павлова припомни и насърчителните мерки, които ведомството е предприело от следващата година към частния бизнес за инвестиции в градската част. По европейската програма „Джесика“ бизнесът ще получи нисколихвени кредити за изграждане на търговски центрове и зони за забавления, аквапаркове и други, които генерират доход в големите градове.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *