post

Пет договора за възстановяване и реконструкция на църковни храмове бяха подписани днес, съобщиха от правителствената пресслужба. Това са част от подготвените 40 договора и над 100 проекта за реконструкция на храмове по Мярка 322 „Обновяване и развитие на населените места” от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г, на стойност над 41 млн. лв., каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Той призна, че за първи път си е позволил да лобира за проекти по ПРСР, след като премиерът му се е обадил преди месеци с молба да съдейства на отец Никанор за намиране на средства.

Според премиера на страната Бойко Борисов аграрният министър и изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Румен Порожанов са направили нещо, което 22 години не е правено. „Похвалих ги, защото те успяха чрез инструмента на еврофондовете, да намерят средства за ремонт на църкви”, добави министър – предстдателят.

Първите пет договора по проекти за реконструкция и обновяване на църковни храмове са по Мярка 322 „Обновяване и развитие на населените места” от ПРСР са на обща стойност 1 951 590 лв.

Проектите са за реконструкция на Храм „Успение Богородично“, гр. Брегово, област Видин, Храм „Свети Великомъченик Георги“, с. Делейна, област Видин, Храм „Свети Георги Победоносец”, гр. Брезник, област Перник, Църквата „Свети Великомъченик Георги” в гр. Белоградчик и Девическия манастир „Покров на Пресвета Богородица”, с. Ресилово, област Кюстендил.

С отпуснатите средства в манастира ще бъде изграден парк за отдих, сцена, детски кътове за игра, чешма с мостче и цялостно озеленяване.

До средата на ноември т.г. предстои финализиране на обработката на още около 100 заявления за подпомагане, подадени от местните поделения на вероизповеданията.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *