post

Лукойл ще инвестира в изграждането на водни, слънчеи и вятърни пракове в Русия, България, Сърбия, Румъния и Узбекистан, заяви президентът на компанията Вагит Алекперов, цитиран от РБК дейли и 3e-news.net.

“Аз съм убеден в бъдещето на алтернативната енергетика. Компания ще развива направлението на хидро-, слънчева и вятърна енергия в Русия, България, Сърбия, Румъния и Узбекистан. Ние не сме сами, много международни компании имат проекти в зелената енергетика”, каза той.

Алекперов прогнозира съществено увеличение на добива на нефт от Катар, Австралия и Нигерия за сметка на Русия. Прогнозите са през увеличаване на добива на газ през следващите десет години. Голямо търсене ще има за доставка на втечнен газ. Той посочи, че по експертни оценки през миналата година цената му се е увеличила с 25% в сравнение с 2009г. Според него добивът на шистов газ в световен мащаб ще се повиши до 15%. По думите му извличането на метан от въглищните пластове и шистов газ са възможни в Китай.

Шефът на “Лукойл” прогнозира, че през 2013г компанията ще започне добив в Ирак, където потенциалът е огромен. Той оцени като неправилно противопоставянето на нефта и високите технологии. Той изтъкна, че след аварията в Мексиканския залив е направена проверка на системите за безопасност и екологичност на всички морски обекти в шелфа, където Лукойл работи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *