post

Над 6 000 са незаконните гаражи в София. Столичната община започна проверка на гаражите тип метални клетки, разположени върху зелени площи, в междублоковото пространство или върху общинска земя. Гаражите извън жилищните блокове ще бъдат премахнати, а малка част от тях преместени, съобщиха от Дирекцията “Контрол по строителството” към Столичната община, цитирани от БНР.

От Дирекцията “Контрол по строителството” ще са готови с паспортизацията им до два месеца, каза началникът на отдела архитект Влади Калинов. Той добави, че така ще се даде възможност за първи път цялостно да се види колко са те, кои са собствениците им, върху каква земя са разположени и от колко време съществуват. След това данните ще се предоставят и на Столичния общински съвет и ще се търси взаимно приемливо решение.

Това, което сме дали като разпореждания на районните администрации, е всички гаражни клетки да бъдат номерирани и хората да бъдат поканени, за да бъде извършена регистрация на тези гаражни клетки. Ще направим една карта, която всяка общинска администрация ще може да изработи, върху която ще се нанесат всички гаражи – върху какво попадат, какъв е теренът, за какво е предвиден, има ли възможност да останат или не, така че информацията да бъде пред очите на всички, които ще взимат решения.

Няма законов механизъм, с който гаражите извън блока да се узаконят, категоричен е Калинов.

Решението ще се крие не само в буквалното премахване на някои гаражни клетки, но и във възможността, която общината би следвало да предостави на собствениците – да намерят място за паркиране на автомобилите си.

Ниска събираемост на глобите – отчитат от столичната администрация. Акцията по установяване на собствеността на гаражите не е заради липса на пари в общинския бюджет, а за да се засили превенцията, каза още арх. Калинов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *