post

България все още е на опашката по използването на “зелена” енергия, показва проучване на фондация “Фридрих Еберт”, която представи доклада си за възможностите на българската икономика по отношение на алтернативната енергия.

Управляващите трябва да предложат целенасочени политики за стимулиране производството на “зелена” енергия, се казва в доклада, цитиран от БНР.

Икономиката на домакинствата у нас е на последно място по енергийна ефективност в рамките на ЕС, което значително оскъпява разходите и сериозно снижава конкурентоспособността на родните изделия, отчита Драгомир Константинов, консултант по общоевропейски политики. По думите му като бариера за домакинствата у нас са чисто законови спънки, тежката и неясна уредба, които спъват развитието на битовите фотосоларни инсталации.

“Технически погледнато всеки човек за час или два може да си инсталира фотосолар – на терасата например или на покрива. На един от тези хора е отнело три години да регистрира този фотосолар, който си инсталирал за два часа. Това е едно непосилно бреме и то не бива да остава в този вид”, допълни Константинов.

Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията коментира, че дългосрочните инвестиции в енергийната система у нас ни заключват за десетки години напред. “Ясно е, че ако се развие още една ядрена електроцентрала при този темп на икономически ръст, който имаме тук и в региона, ние трябва да се откажем от почти всичко останало, включително и от зелените източници. Всичките обществени политики в България, без изключение, са недофинансирани през последните 20 години”, посочи  Стефанов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *