post

Дунав мост 2 вероятно ще бъде готов в края на ноември 2012 г. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на заседание на парламента в петък, съобщи БТА.

Изпълнението на мостовото съоръжение е на етап 70%, а на прилежащата инфраструктура – 78%. Тези данни посочи министърът при въпрос относно завършването на моста на река Дунав при Видин-Калафат, отправен от депутати от ГЕРБ.

Вече е изграден и предпоследният стълб РВ11. Той е третият от общо четирите в плавателния участък на реката. Стълбът е висок 43,30 м, като в основата му има 24 пилота на дълбочина до 78 м.

Ще бъдат поставени и общо 19 двойки защитни елемента с цел да се предпази фундамента на конструкцията от сблъсъци с кораби или други тежки предмети. Всеки един от елементите е с тегло 80 до 120 т. 14 от тях вече са монтирани.

В неплавателния участък на река Дунав продължава изграждането на жп естакадата между устои А1 и А2. Работи се и по пътната плоча на моста в същия участък.

В момента се изграждат пътните и железопътни връзки и директното трасе към моста. Довършителни строителни работи се извършват в сградите на жп пътническа и товарна гара.

Закъснението по финализирането на проекта Дунав мост 2 е в рамките на 14 месеца. Европейската комисия (ЕК) е удължила с две години срока за финансирането по програма Инструмент за структурни политики за предприсъединяване (ИСПА). Според министър Московски това е дало възможност за завършване на моста при максимално използване на европейските средства.

Двата финансирани договора с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) също са удължени до края на годината. Така е осигурена стабилността на първоначално договорената финансова рамка на обекта.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *