post

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски призова германските инвеститори да участват в концесията на българските пристанища и летища. Това стана по време на двустранната среща на министъра с проф. Клаус-Дитер Шойрле, държавен секретар във Федералното министерство на транспорта, строителството и градоустройството в Берлин.

„Програмата на правителството предвижда отдаването на пристанищата и летищата на концесия за срок от 35 години, тъй като в националния бюджет няма достатъчно средства, за да бъдат направени необходимите инвестиции“, каза министър Московски по време на срещата. Той запозна проф. Шойрле с възможностите, които предлага страната ни за публично–частно партньорство и изрази увереност, че германските фирми ще се включат в процедурите. „В момента подготвяме процедурата за концесия на пристанище Варна и се надявам операторът в Хамбург да прояви интерес“, каза министър Московски. По думите му се подготвя публично-частно партньорство за още 4-5 пристанища по Дунав, както и за летищата в София и Пловдив“.

Според проф. Шойлре германските компании ще проявят интерес, което ще помогне още повече за подобряване на двустранните отношения между двете страни. Той представи опита на Германия при въвеждането на електронната ТОЛ система за събиране на такси при автомобилния транспорт и изрази готовност да окаже съдействие на България.

Министър Московски определи като безпрецедентни инвестициите в железопътната инфраструктура на България. „В момента се инвестират над 600 млн. евро в железопътна инфраструктура, най-вече по направленията, които са част от европейските транспортни коридори“, каза министър Московски. По думите му тя ще позволява скорост от 160 до 200 км./ч. Той изрази увереност, че през следващия програмен период 2014-2020 „БДЖ – Пътнически превози“ ще бъде бенефициент по Оперативна програма „Транспорт“ и ще може да кандидатства за над 300 млн. евро за закупуване на нов подвижен състав.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *