post

Когато говорим за модерна архитектура по-рядко се сещаме за реновацията на стари сгради и превръщането им в модерни среди за работа или живеене. Причините са различни, но една от тях доминира – повечето от старите сгради, които могат да бъдат обновени, са паметници на културата и всяка намеса по тях е трудна, скъпа и бавна. Ето защо инвеститорите предпочитат да заложат на проектиране на „зелено” и да си спестят главоболията.

Водната кула в холандския град Бусум е едно щастливо изключение от тази практика. Съоръжението, построено още през 1897 г., дълго време е снабдявало града с питейна вода, докато в един момент не става излишно и опустява в продължение на много години.

Инициативата за реновацията е на професор Michiel Haas от Dutch Institute for Building Biology and Ecology (NIBE) и Bob Custers от VOCUS architecten. Заедно с инвеститорите от Meeuwsen Ten Hoopen (MTH) те си поставят за цел да създават сграда-образец за устойчива архитектура, планират целия процес прецизно и резултатът е на лице – офис комплексът Bussum Water Tower е най-екологичната сграда в цяла Холандия, като нейният Environmental Index for Buildings (“MIG”) е цели 1028 пункта – повече от три пъти над най-високия резултат до момента.

Целият офис комплекс, който се състои от водната кула и прилежащата нова сграда, е с площ от 3500 кв. м, отоплението и вентилацията му са напълно автономни, благодарение на редица технологии, някои от тях експериментални – термопомпи, когенерационни системи, системи за термично съхраняване на енергията и други. Електрическата енергия също се добива от автономни системи.

Интересен факт – Bussum Water Tower въобще не е включена в канализационната мрежа на града, защото цялата отпадъчна вода се обработва на място, чрез Хелофитов филтър (helophyte filter), съобщава sgrada.com.

Редактор: Ина Папазян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *