post

 

Всички язовири, водопроводи и защитни диги в страната ще бъдат включени в единен регистър, който ще се поддържа в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Това съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова, цитирана от econ.bg.

Тя обобщи законодателните предложения, свързани със стопанисването и контрола върху язовирите, които скоро правителството ще внесе в Народното събрание. По думите Караджова не трябва да остане нито един язовир в страната, дори и най-малките, който да бъде без ясен стопанин и без охрана, информира Dariknews.bg.

Компетентните власти ще имат право, независимо от собствеността на съответното съоръжение, да предприемат всички възможни действия за привеждането му в съответствие. Ще бъде предложено общините, ако желаят, доброволно да се откажат от собствеността върху язовирите, които стопанисват, ако преценят, че нямат техника, специалисти, умения и познания да поддържат тези съоръжения.

В момента се изработват карти за рисковете от наводнения в България. До края на тази година според изискванията на ЕС трябва да бъдат направени предварителните анализи за риска от водни бедствия у нас.

Редактор: Ина Папазян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *