post

До края на февруари започваме да махаме незаконните сергии от „Женския пазар”, каза арх. Петър Диков. Той представи доклад за премахването от „Женски пазар” на маси, сергии, павилиони и постройки на общинско дружество „Пазари Възраждане”.

“Преместването на масивните обекти ще стане след избора на изпълнител за реконструкцията, т.е. няма опасност нито непремахването на обектите да ни попречи на реализацията, нито пък те да се премахнат и мястото да остане празно, докато започне изпълнението на проекта”, каза Диков, цитиран от “Фокус”.

Приключва подаването на оферти за избор на изпълнител на техническия проект. Скоро ще има яснота какво ще представлява „Женският пазар”. След като бъде избран проектантът, той ще представи неговата визия. Като програма това ще бъде по плана, който беше приет преди четири години за Подробен устройствен план на пазара, обясни Диков.

“Ще останат малко на брой търговски обекти, една хубава пешеходна зона, обзаведена с пейки и озеленяване. Ще има място, където могат да се правят временни пазари, но само в рамките на ден-два или три, а не постоянни сергии. Целта ни е да направим едно европейско пространство, отговарящо на една европейска столица”, обясни главният архитект. Той посочи, че ще настоява проектът да е готов най-късно до края на лятото.

Има две възможности да бъдат намерени пари. Едната е публично-частно партньорство. Предполагам, че законът ще бъде приет на второ четене до края на февруари. Втората посока е по програма „Джесика” пазари „Възраждане” да получи средства и да направи реконструкцията, допълни арх. Диков. Той посочи, че ще са необходими между 4 и 8 млн. лв. за проекта.

“Има достатъчно пазари в София и хората, които имат сергии там, ще трябва да си намерят място. Освен това вече няма толкова желаещи да работят на сергии” – каза той. Главният архитект допълни, че сергиите в частта между ул. „Кирил и Методи” и бул. „Сливница” ще продължават да работят.

Редактор: Ина Папазян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *